Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pakt, který ztratil svůj smysl

Když nás děti tak nějak zvláštně zlobí, o něco si tím říkají. A nemusí to být zrovna pár facek. Možná nás tím nutí k zamyšlení nad námi samými. Tak to bylo, je a zřejmě i bude.

 

Zamyšleně kráčela předjarní Prahou, bradu měla zabořenou do teplé šály, prokřehlé ruce vražené hluboko do kapes zimní bundy. Foukal totiž ostrý ledový vítr. Vyšla z Kaprovy ulice od metra a zabočila k podloubí filozofické fakulty. Před Rudolfinem stáli demonstranti s transparenty proti vstupu do NATO. Na transparentech se jim skvěly nápisy o tom, že chceme být neutrálním státem, odmítáme jakýkoli vojenský pakt. Najednou se jí zmocnil strach. Strach z budoucnosti, která se tu možná právě teď rozhoduje a kterou nejsme možná dost kompetentní posoudit. Jsme po letech nesvobody dost informovaní? Nejsme prostě naivní jako malé, nadšené děti? 
Odjakživa měla strach z velkého množství lidí, z paniky davu. Přidala do kroku a zmizela ve vchodu do budovy. Ve vestibulu ji nepříjemný pocit trochu opustil. Vešla do jedné ze seminárních místností, odložila kabát a tiše se posadila. Přišla jako obvykle pozdě. Přes tlustou clonu svých rozbouřených emocí vnímala slova přednášejícího jako z velké dálky. Bylo to cosi o očekávání žen a mužů od partnerského vztahu. Ženy prý očekávají od partnera materiální zajištění, muži od žen servis a péči o domácnost a rodinný krb. To se prý velmi pomalu začíná měnit. Stísněný pocit z přelidněného náměstí se jí vrátil. Tentokrát neznala důvod, který by pro něj mohla mít. Náhle ji zavalila vlna iracionálního strachu, který ji zcela ochromil. Možná je to tím, že jí se doma partnerství hroutí a ona sbírá sílu k tomu, aby jej důstojně ukončila. Jak to bude s materiálním zajištěním jejích dětí a jí samotné? Roztřásla se. Co povídal přednášející dál, by rozhodně reprodukovat nedokázala.
Když se dostala domů, byla už tma. Děti doma ještě nebyly, ale On tam už seděl. Povaloval se na sedačce v obývacím pokoji a pouštěl si nějakou tu svoji muziku, u toho kouřil a upíjel z hrníčku kávu.  On se tu stejně přes noc nezdrží, uklidňovala se. Za chvíli dorazí děti domů a on potáhne za tou svojí. Před několika lety se spolu dohodli, že spolu zůstanou kvůli dětem. Že je jako spolu vychovají, ale žít si budou každý po svém. On to dokázal ,ona ne. Cítila na sobě závazek manželského slibu, který nedokázala porušit. 
V předsíni si sotva stačila svléknout kabát a zout boty, když zazvonil telefon. Vzal to on a slyšela, jak se kohosi ptá, kdy ho pustí a co se stalo. Pak vyšel z obýváku s ustaraným výrazem. Starší syn se zamotal do demonstrace proti vstupu do NATO a ve vypjaté atmosféře tam došlo k zadržení několika demonstrujících. Jejich syn byl mezi nimi. Kdy ho propustí, neví. Je prý rád, že mu dovolili zavolat domů. S průpovídkou, že jak kluka vychovala, tak ho má, opravdu odkráčel k té svojí. Hrnek s nedopitou kávou a plný popelník zůstaly ležet na konferenčním stolku. Všechno právě uklidila, vyvětrala, když  uslyšela klapnutí dveří bytu. Nahlédla do předsíně a pozdravila se s mladší ratolestí. Vykročila do kuchyně nachystat večeři, aby se trochu zabavila a zbavila se stísněných myšlenek. Stručně vylíčila mladšímu potomkovi, kde má staršího bratra, pak mlčky povečeřeli a společně poklidili kuchyň. Staršímu synovi schovala večeři do trouby. Jeho otec už se dnes nevrátí, nemá cenu mu večeři schovávat. Ani se už neozve, výchova dětí je přece její starost. Mladší dítko se  zavřelo ve svém pokoji, odkud se začala ozývat jakási jí nesrozumitelná hudba. Nekonečné minuty a hodiny se vlekly, jít spát by byl holý nesmysl. Začala tedy pracovat na diplomce, aby tu bezesnou noc nějak využila. K ránu se její starší potomek konečně dostavil. Na demonstraci šel ze zvědavosti se dvěma kamarády, kteří s sebou měli roztrhanou vlajku Varšavské smlouvy. Najednou někdo se šátkem přes obličej hodil dlažební kostkou směrem, kde stáli policajti a začala mela. Pár jich naskládali do policejních aut a odvezli na stanici, kde s nimi sepisovali protokoly. Patnáct už mu bylo, takže jeho rodiče k tomu nepotřebovali. To se protáhlo skoro do rána. Teď se půjde vyspat, je neděle, tak to mladý využije. Ona ale usnout nemůže. A na té diplomce taky moc nepokročila. Nemohla se na to vůbec soustředit.
Zavolali si je oba jako rodiče na odbor péče o mladistvé, jestli prý věděli o tom, že se účastní demonstrací s anarchisty a jestli zvládají synovu výchovu. Uprostřed hovoru s úředníkem, si uvědomila, že tu vlastně hrají divadlo, předstírají fungující rodičovský pár a přitom to celé vlastně spočívá na ní, že o tom nikdo neví a ona že postrádá jakoukoli podporu a pomoc. Když vyšli z budovy úřadu a kráčeli směrem k autu, odmítla s ním jet. Odjela domů sama metrem. Následující den vyhledala právníka a podala žádost o rozvod.

Autor: Martina Studzinská | pátek 10.3.2017 16:57 | karma článku: 11,98 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik