Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet. 

Bylo jí skoro čtyřicet a právě rázně rozetnula svoje karambolické manželství. Teď tu sedí v restauraci v cizím městě s člověkem, o kterém toho vlastně moc neví. V tom městě a s tím člověkem hodlá začít znovu od úplného začátku. Na ruce má hodinky od svého bývalého tchána. Bůhví, proč si je s sebou vzala, když utíkala a balila si svoje evakuační zavazadlo. Už pár let totiž nešly.

Její společník něco říká, ale ona ho příliš nevnímá. Je zaujatá svými problémy. Moc potřebuje si to sama v sobě probrat. Jak mu jenom taktně naznačit, že by potřebovala chvilku o samotě? Napadá ji jediné řešení. S omluvou se zvedá a odchází na záchod.

U vedlejšího stolu sedí dvojice s velkým černým psem. Právě když kolem jejich stolu prochází, vyřítí se na ni s basovým štěkotem. To už je na ni příliš. Vykřikne leknutím a z očí jí vytrysknou slzy. Majitel psa se omlouvá a svého svěřence v mžiku krotí, jí to ale už není nic platné. Stavidla jsou naplno otevřena a proud už nejde zastavit. Utíká směrem k oné místnosti, tam se zamyká a dává svým emocím volný průchod. Než se uklidní a obnoví svůj zdecimovaný mejkap, uplyne notná chvíle.

Vrací se zpátky ke stolu. Její společník ji starostlivě pozoruje.

"Dobrý? Jsi OK?"

Přikyvuje.

"Raději půjdeme, ano? Už jsem zaplatil."

Odevzdaně vstává a nechává si pomoci do kabátu. Přitom sklouzne pohledem na nefunkční náramkové hodinky na svojí ruce a vytřeští na ně oči. 

"Ony jdou! Jdou, chápeš to? Dobrých pět let nešly a prý se už nedají opravit, povídal hodinář. A najednou se rozešly. Samy od sebe!"

Odcházejí. Jejich následné společné soužití trvalo spokojených a klidných dvacet let. Po celou tu dobu byly náramkové hodinky funkční, pokud je někdo nezapomněl natáhnout.

V jedné vesnici halasně odbíjely na starobylé radniční věži historické hodiny. S neúprosnou pravidelností oznamovaly místním aktuální čas. Ve dne i v noci. Každou čtvrthodinu. Pak se začaly zpožďovat. Pan starosta každý pátek večer cestou z hospody domů vylezl na radniční věž a jejich ručičky nastavil podle svého mobilu. Věděl, že konzumaci nesmí přehnat, aby byl náročného výstupu a sestupu z věže schopen bez úrazu. Byli spolu sehraní, pan starosta i hodiny. I s tím zpožďováním v čase. Místní brblali, že by to chtělo změnu.

Pak byly volby. V obci se utvořila parta mladých nadšenců, kteří se rozhodli vzít běh obecních událostí do vlastních rukou. A místní jim dali svoji důvěru. Mladí se toho ujali zodpovědně. Utvořili tým, rozdělili si kompetence, což je sympatičtější slovo než funkce a dali se do práce. Hodlali se o všem společně radit, spolupracovat. Jen do starostování se nikomu z nich zpočátku nechtělo. Po nedlouhém váhání a přemlouvání se toho ujal dejme tomu Cyril. S rozdělováním kompetencí moc zkušeností neměl, se starostováním vůbec žádné. Bývalý starosta Cyrilovi předal veškerou dokumentaci, klíče od všech obecních dveří a taky názorný návod, jak zacházet s hodinami. Vděčný Cyril s ním sepsal smlouvu o poradenství ve vedení obce honorovanou určitou částkou. Na svoje parťáky, vítěze obecních voleb, kteří jej ke starostování přemluvili, Cyril tak nějak zapomněl. Nic jim nevysvětloval, o ničem je neinformoval. Přerušil s nimi veškeré kontakty. Úplně se od nich odřízl.

Radniční hodiny se najednou zbláznily. Začaly se zběsile předcházet a nikdo to neuměl srovnat. Ani bývalý starosta ne. 

Situace v obci se začala vyostřovat. Bývalí kámoši se s Cyrilem pokoušeli domlouvat. Nejdřív všichni najednou, pak každý zvlášť. Všechno bylo marné. Nakonec se svým voličům za situaci omluvili a informovali je, že ač neradi, budou muset dál pokračovat v plnění svých předvolebních slibů bez podpory nového starosty, což půjde obtížně. Sympatické na tom všem bylo, že zůstali i při tom všem fajn partou a byli připraveni začít plnit to, co slíbili, až se situace srovná. Obyvatelé obce byli rozčarovaní a dezorientovaní.

Cyril začal jednat. Odstavil svoje bývalé kamarády od jakýchkoli informací o správě obce, uzavřel se ve svém hradu jménem obecní úřad a tam se pokoušel všechno zvládnout sám s poradami bývalého starosty, kterého původně většina voličů ve vedení obce nechtěla. Zmatené situaci místní pramálo rozuměli, o to víc ji rozebírali v hospodě u piva, kde je , jak je známo, každý na slovo vzatým odborníkem. Nakonec svoji nevoli obrátili proti mladým. Rozpoutala se žabomyší válka plná útoků a pomluv.

A hodiny na radniční věži? Ty toho začaly mít právě dost. Zastavily se úplně. Jejich ručičky zůstaly v poloze dvanáct hodin nula minut. Dokud se nenajde hloupý Honza se zdravým selským rozumem, který místní obyvatele zase sjednotí a nasměruje nějakým pozitivním směrem, bude v téhle obci nadále trvat hodina dvanáctá.

Pokud by se v tom náhodou někdo poznal, ať si to, prosím, nebere osobně. Hodiny přece takto personifikovat nelze.

 

 

 

 

 

Autor: Martina Studzinská | sobota 16.3.2019 9:31 | karma článku: 13,43 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Takový náš český Don Quijote ?

Za několik dní nastane osmdesáté výročí jedné výjimečné, ale přesto neprávem opomíjené události. Cítím potřebu na ni čtenáře - fandy historie druhé světové války - upozornit.

8.3.2019 v 17:49 | Karma: 20,14 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik