Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po záruce neopravitelné

Porouchané věci neopravujeme. Kupujeme další. Nové. Jak je to ale se vztahy? Lze to dělat taky tak? Lze. Ale pak se ovšem nelze divit.   

"Přeju ti, aby ti to vrátil, ty couro!" Zařval nepříčetně a třískl dveřmi do této chvíle jejich společného bytu. Vyrazil do zablácených městských ulic. Sbalené tašky se svými věcmi hodil do kufru auta a vyrazil pěšky. Řídit totiž nebyl schopen. Zamířil k nejbližší restauraci, ale pak si to rozmyslel a vyrazil pěšky k tramvajové zastávce. Výklady obchodů byly vánočně vyzdobené, za okny restaurací seděly páry nebo veselé skupinky lidí. Romantické večeře ve dvou nebo veselé vánoční večírky. Nic, u čeho by dnes večer chtěl být. Kam ale půjde? Do práce? Vrátné to bude  divné. Musel by si vymýšlet, že si tam něco zapomněl. Lží má pro dnešek už dost. Navštíví tátu. Vyprávět o tom, že Alici dnes usvědčil z nevěry, se mu ale nechtělo. Něco si bude muset vymyslet.

Táta se naštěstí na nic neptal. Byl rád, že ho vidí a když se dozvěděl, že u něj dnes hodlá přenocovat, líčil mu problém s nefungující televizí. Když nepracuje televize tak, jak má, je to pro starého pána hotová katastrofa. Osamělé večery, kdy není s kým promluvit, jsou pro něj nepředstavitelné. Televizi tátovi nastavil tak, aby zase fungovala, Stařík si ji spokojeně pustil a sledoval napjatě jakýsi fotbalový zápas. Chvíli se díval s ním, pak se schoulil na pohovce a předstíral spánek. Ten ale stále nepřicházel, dokonce ani tehdy, když se starý pán došoural do ložnice a přes dveře bylo slyšet pochrupování.

Přemýšlel. Za tři dny bude Štědrý den. Dárek pro tátu kupovala Alice. Bude mu tedy muset koupit nějaký sám. Lahev koňaku a šišku dobrého salámu. To bude ono. Alespoň nebude táta letos o Vánocích sám. Poví mu to zítra ráno. Druhý den po Ježíšku si k tátovi vezme i malou. Po té se mu bude stýskat nejvíc. Je mámě podobná, má krásné kudrnaté vlásky a výrazné tmavé oči. \Dlouho ale u táty zůstat nemůže. Požádá v práci o ubytovnu. Nebo si sežene podnájem. Zvedl se z pohovky a zapnul mobil. Zadal heslo byty k pronajmutí a chtěl začít vyhledávat. Všiml si, že má nepřečtenou zprávu. Otevřel ji a začal číst:

"Ahoj tati, přijdeš na Vánoce? Kdy? Malý se těší na dědu. Přijeď pětadvacátého na oběd." Syn se snachou ho tedy zvou. Když odešel od jeho mámy za Alicí, bylo synovi osmnáct a měl právě před maturitou. Vysokou chtěl studovat v Brně, kde hodlal bydlet na koleji. S jeho mámou si nějak neměli co říct, byla zvyklá se pečlivě starat o domácnost a to jí s prací v mzdové účtárně zabíralo veškerý čas, který měla. Na nějaké záliby nebo kamarádky už jí prostě nezbýval. Pokud spolu neplánovali nákupy nebo sobotní úklid, docházela jim témata k hovoru, a tak si pouštěli seriály nebo brouzdali každý sám po netu.

S Alicí se seznámil v marketu, kam chodil nakupovat. Byla krásná a naivní, jen o pár let starší než syn. Připadal si s ní jako rytíř, ochránce. Alice k němu vzhlížela a vyjadřovala mu svůj nekonečný obdiv. Jednou mu sdělila, že je těhotná a on musel situaci řešit. Opustil první ženu, nastěhoval se k Alici a narodila se malá. Dokud byla Alice na mateřské, bylo to nádherné. Alice k němu vzhlížela jako k živiteli rodiny, vzorně se starala o malou a on byl pyšný, že má krásnou a mladou ženu. Pak šla malá do školky, Alice se vrátila do práce a nastaly hektické časy. Kdo vyzvedne malou ze školky, pak z družiny, kdo s ní napíše úkoly? Ochotně se na tom všem podílel, i když ho to zmáhalo, vždyť měl tak krásnou a mladou ženu. Alice se ale změnila. Přestala k němu obdivně vzhlížet, přestala se s ním vlastně bavit téměř úplně. Neustále s někým chatovala, doma bylo vlastně jen její krásné dokonalé tělo. I to bylo ale čím dál, tím méně pro něj. Alice bývala často unavená, odmítala jeho něžnosti. Pak se dozvěděl, že víkend na horách s kamarádkou byl vlastně víkendem na horské chalupě jejího šéfa. Nejvíc ho na tom ranilo, že měla s sebou malou a že to takhle nebylo poprvé. Připadal si jako hlupák. Podvedený hlupák.

Měl by zkusit usnout. Ráno nebude v práci stát za nic. Pípnutí mobilu. Zpráva: "Vyzvedneš zítra prosím, malou z družiny? Mám odpolední, byla by tam dlouho do večera. Je to poslední den před Vánoci, byla by tam tak dlouho sama." Po chvíli uvažování vyťukal:" Dojdu. Ve čtyři. Dřív nestíhám."

Druhý den po čtvrté vcházel do školní družiny. Malá se mu radostně vyřítila naproti. "Půjdeme na pizzu?" Vyzvídala. Okamžitě kývl. Co by pro svoji malou princeznu neudělal?

"Vy jste ale hodný tatínek." Usmívala se vychovatelka. "Ona o vás tak hezky vyprávěla".

Podíval se do vychovatelčiny usměvavé tváře. I jeho rty se roztáhly do vstřícného úsměvu: "Víte, že vám to moc sluší? A nejen dneska?" 

 

 

Autor: Martina Studzinská | neděle 23.12.2018 22:53 | karma článku: 15,86 | přečteno: 824x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik