Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na útěku

Uháníme. nestíháme. Co nebo kdo nás honí? Kdo je ten nemilosrdný šéf, který nás neustále úkoluje a nemá s námi špetku slitování? Odpověď je překvapivá: Jsme to my sami. Nikdo jiný by k nám tak krutý být nedokázal.

 V devět večer padla do postele jako podťatá. Vůbec nevadilo, že děti ještě řádily ve svých postýlkách a usínaly až po ní. Věděla, že se v jednu ráno zase proubudí a bude se marně převracet na posteli. Myšlenky se jí budou řítit třetí kosmickou a ona je nebude schopná zastavit. Nakonec odevzdaně vstane a půjde do obýváku žehlit. Včera od dvou do půl čtvrté lepila cukroví, pak si zkoušela jít zase lehnout. Usnula půl hodiny předtím, než ji vzbudil ranní budík. Vypotácela se z postele, aby vypravila děti do školy a školky , cestou se jakž takž probrala a dopoledne zvládla ještě fungovat. Po obědě to začalo jít z kopce. Vyzvedla děti a vzala si je s sebou do centra. Když skončily odpolední aktivity ,prošli se spolu vánočně vyzdobenými ulicemi, nakoupili a pomalu došli domů. Olověná únava přišla zase až doma. Sotva uklidila nákup a převlékla děti, dohlédla malé na domácí úkoly a nachystala večeři, zmocnila se jí ta nesnesitelná tíha. Děti se dívaly v obýváku na pohádky a ona na pohovce na hodinu a půl tvrdě usnula. Pak s vypětím všech sil vykoupala děti, přečetla jim pohádku a uložila je do dětského pokoje. Dovlekla se do obýváku, svalila se na pohovku a neměla sílu se ani hnout. Tak to šlo každý den od té doby, co od nich odešel. Vlastně jí nebylo nejlíp už před jeho odchodem.

Celé to začalo po narození malého. Nechtěla jen být s dětmi doma, starat se dokola o domácnost a čekat na pozdní večer, až se jim táta vrátí z práce. Začala organizovat cvičení pro maminky s dětmi, bazárky dětského oblečení, společné výlety, letní tábor. Všechno si zorganizovala tak, aby bylo doma všechno v pořádku a zároveň jejich centrum dobře fungovalo. Bývala uhoněná, ale cítila se užitečná, naplněná.

On měl dojem, že jí nemá jen pro sebe. Těžko se smiřoval už s tím, že před péčí o něj dává přednost dětem a teď ještě centrum! Cítil se odstrčený, zanedbávaný. Odmítal se podílet na přípravě bazárků, táborů, výletů a jiných akcí. Jejich vztah už tehdy utrpěl bolestivé šrámy. On chodil domů stále později a ona se tvářila, že jí to vlastně nevadí, že má svoje centrum, domácnost a děti. Byla to ale jenom taková hra vadí- nevadí. Oba byli zranění a ani jeden z nich to nechtěl přiznat ani sám sobě, ani tomu druhému. Nakonec odešel natrvalo. Nemohla pochopit, proč se to stalo. Proč mu vadilo, že má svoje plány, sny, cíle? Proč ji chtěl mít doma ve zlaté kleci jen pro sebe? To nedokázal existovat vedle akční podnikavé ženské? Ona mu také tolerovala jeho stále pozdější příchody domů. O peníze nouzi neměli, kvůli nim v práci tak dlouho nezůstával. To věděla. Jako by utíkal před ní, před dětmi, před rodinou. A ona pak začala vlastně dělat totéž.

Odešel od nich a ona přestala v noci spát. Na prsou se jí usídlila tupá bolest, před kterou se bránila prací a občasným polykáním uklidňujících tablet. Ze všech sil se snažila zvládat všechno to, co předtím, ale stálo ji to nesmírné úsilí. Chtěla i nadále být dobrou mámou a hospodyní, fungující šéfovou centra a taky normální ženskou..S batohem bolesti na zádech se pokoušela zdolat srázný horský vrchol zvaný podnikání. Nakonec to tělo nevydrželo a onemocněla. Jedna z maminek z centra jí doporučila svoji známou homeopatku.

Seděla v křesle v homeopatické ordinaci. Rozhovor byl dlouhý a úlevný. Najednou mluvila o tom, co se bála celá léta přiznat i sama sobě. O tom, jak na něj celá dlouhá odpoledne čekala. Jak ji zraňoval jeho nezájem o ni i o děti, alespoň tak to vnímala.Jak se obklopila horečnou aktivitou, aby se nezbláznila . Bolelo to, plakala. Plakala ještě několik dní potom, když cucala homeopatický lék. Pak pocítila úlevu. Začala se zase soustředit na práci, přestala být roztržitá. Taky dokázala spát několik hodin v kuse. 

Při dalším sezení připustila, že by mohla zpomalit a slevit v nárocích na sebe. dovolila si stonat, pečovat o sebe, odpočívat. Děti se staly samostatnějšími, když  k tomu dostaly prostor. Pochopila, že chlapa, který před životem s ní a s jejich dětmi utíká, nepotřebuje. Začala oceňovat klady nabyté svobody. Po dlouhé době se zbavila tíhy na prsou a mohla se doslova volně nadechnout.  Dokázala spát celou noc bez tabletek a ráno se cítila odpočinutá. Nepotřebovala totiž utíkat. Před svým nepovedeným vztahem, před bolestí ,ani  před sebou samotnou. Mohla totiž konečně sama se sebou vydržet. A to prospělo jí i jejím dětem.    

 

 

 

 

Autor: Martina Studzinská | pátek 14.12.2018 16:00 | karma článku: 9,72 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik