Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodičovský workshop

Být rodičem nás nikdo neučil. Něco jsme odkoukali ze své původní rodiny, něco sestavili ze svých předsevzetí, že tohle svému dítěti dělat nebudeme. Zbytek ladíme jaksi za pochodu.

Bylo by fajn, kdyby se oba na jeho výchově shodli. To se ale v jejich případě nestalo a následky se dostavily. Berťa moc dobře věděl, co mu u koho projde a uměl s tím pracovat. S mámou byl nejvíc, tu měl přečtenou až do morku kostí. Oblafnout ji většinou nebyla velká práce. Taky s prarodiči to koulel přímo mistrovsky. Táta chtěl mít jen svůj klid. Berťa věděl, že pokud je táta náhodou doma, což bylo v poslední době čím dál tím vzácněji, je základem úspěchu moc na sebe neupozorňovat. To mu nedalo velkou práci. Zalezl prostě do svého pokoje a tam si dělal svoje.

Vztah mezi Berťovými rodiči nebyl nic moc. Nerozuměli si skoro v ničem. Táta byl od rána do večera v práci nebo to doma aspoň tvrdil, máma to měla do úřadu pár metrů přes ulici. Často si i odtud vzala práci domů, aby mohla být s dětmi. Na své vlastní dětství neměla moc povzbudivé vzpomínky, takže se snažila svoje děti nebít, nekřičet na ně,dát jim možnost se projevit. Jen na tu důslednost jaksi zapomněla. Nebo možná teprve časem pochopila, co to vlastně v praxi je. Takže se stávalo, že Berťovi něco v rozčilení zakázala, aby mu to vzápětí povolila. Při Berťově fištrónu nebyl problém mámu, unavenou jednotvárnou prací na úřadě, nekončící péčí o rodinu a domácnost a neshodami s věčně nepřítomným otcem zmáknout. Záhy si začal dělat doslova, co chtěl. To neshody mezi jeho rodiči ještě zhoršilo a jednoho dne se definitivně rozešli. S tátou byl pak Berťa jen občas a není divu, že se táta snažil moc se se synem nedohadovat. Prostě mu koupil to, o co si Bert řekl a měl dál svůj klid.

Máma se o nastolení důslednosti snažila bez otce marně, takže se Bert stal nezvladatelným. Množily se stížnosti ve škole, prarodiče kontakt s vnukem omezovali na minimum, ač jej měli rádi. Všechno břímě výchovy nezvladatelného puberťáka zůstalo na příliš povolné mámě. Ta se snažila za všech sil nerezignovat, ale ocitla se v nezáviděníhodné pozici. Berťu z jedné školy vyhodili pro kázeňské problémy. Táta zaplatil jinou, soukromou, ale i tam brzy nastaly potíže. Berťa zapadl do party sobě podobných divňáků, kde platily úplně jiné zákony, než ty, které prosazovala máma, škola a vůbec celý systém okolního světa.

Máma situaci sice moc nezvládala, věděla ale, že vzdát to nemůže. Obíhala s Bertem nejrůznější specialisty s nadějí, že mají na výchovu nezvladatelného teenagera nějaký univerzálně účinný recept. Neměli. Bert se dostal kvůli klukovinám párkrát i do konfliktu s policií a soudy. 

Jednou musela máma na nějaký team building z práce. Berta na víkend nikdo u sebe nechtěl a aby zůstal sám doma, nepřicházelo v úvahu. Máma si tedy připlatila za pokoj v hotelu a vzala nezvedence s sebou. Přes den seděl v pokoji a hrál hry, večer měl slíbenou návštěvu kina. Máma po obědě odcházela do společenské místnosti na nějaký workshop a Berta poslala přes město koupit lístky do kina. Máma se zatím věnovala nějaké aktivitě se svými kolegy. Najednou se ozvalo zaklepání a ve dveřích společenské místnosti se objevila Bertova hlava : "Mohl bych, prosím, na chvilku mluvit s mojí mámou?" Za ním stáli dva uniformovaní policisté.

Mámě se udělalo nevolno. Co zase ten potížista provedl?

S podlamujícíma se nohama se vypotácela ven. Ukázalo se, že to tentokrát není tak zlé. Bert cestou do kina v parku zahlédl člověka, který obtěžoval dvě školačky  a sám policisty zavolal. Ti ale k sepsání protokolu o celé události s nezletilým potřebovali zákonného zástupce. Sepsali s matkou i synem protokol a nakonec je ještě do kina ochotně odvezli, aby stihli začátek filmu. 

Výchova adolescenta je zkrátka jako jízda na horské dráze. Jednou se vám zdá, že máte doma dalšího dospělého, jindy byste ho nejraději nacpali do baby boxu aspoň na týden, abyste nabrali nových sil. Jde ale o to přežít to náročné období ve zdraví a vzájemné úctě. Pro obě strany.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Martina Studzinská | sobota 1.12.2018 8:41 | karma článku: 7,17 | přečteno: 160x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik