Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co si za prachy prostě nekoupíš

Zvykli jsme si mnoho věcí přepočítávat na peníze. Žijeme přece ve světě peněz a je to tak v pořádku. Neuniká nám ale něco jiného, cennějšího a trvalejšího? Je to otřepané téma, ale přesto je dobré se nad tím čas od času zamyslet.

 Jarmila spěchala pod nedaleký strom s hustou korunou, aby se tu schovala před deštěm, který byl na spadnutí. Slíbila Juditě, že jí pomůže přepravit domů vláčkem děti z výletu na starý hrad. Blížící se mračno budilo úctu a respekt. Zdálo se na dosah ruky, tak bylo nízko, mohutné a hrozivé. Člověk si uvědomil, jak je proti přírodním silám malý a bezmocný.
Dorazila sem brzy, vláček pojede až za nějakou chvíli. Posadila se na nízkou zídku pod stromem a kochala se vyhlídkou na starobylé, mohutně čnějící a důstojné aristokratické sídlo. Děti ještě nebyly na doslech.
Opodál seděl na té samé zídce pod vedlejším košatým stromem tatínek se dvěma dětmi a obrovským batohem. Po krátkém hledání vytáhl z batohu malý lihový vařič, ešus a polévku v sáčku. Zapálil vařič, nalil do ešusu vodu z plastové lahve a všichni tři čekali, až se voda začne vařit. Čekání si krátili debatováním:
" A tati, to musí mít ten pan hrabě hodně peněz, když mu tam projde každý den tolik lidí a každý si koupí vstupenku jako dneska my, viď?" Zeptal se asi osmiletý synek.
"Víš, ona je to hlavně velká starost. Podívej, teď se právě opravují hradby. To taky stojí spoustu peněz." Odpověděl tatínek.
"A ten hrad bude asi pěkně drahý, kdyby jej chtěl pan hrabě prodat, viď?" Nedal se ve svém podnikatelském vyzvídání přesvědčit junior.
"Jeho hlavní hodnota je ta historická, to že je hrad starý, že se o něj staral už tatínek, dědeček a pradědeček, také mnoho praprapradědečků pana hraběte a ještě i jejich tatínků a dědečků. Kdyby se o něj totiž nestarali a hrad by zchátral, neměl by dnes cenu vůbec žádnou. Pan hrabě má rád svoje předky, svoji minulost, a tak se o ni stará. Je to jeho povinnost. Vydělávat a bohatnout není jeho cílem."
Synek poslouchal a zdálo se, že o tátových slovech přemýšlí. Voda se v ešusu začala vařit, taťka do ní nasypal polévku ze sáčku a pomalu ji míchal hliníkovou lžící.
Jarmila měla dojem, že by se měla přesunout blíž k zastávce, aby si jí Judita všimla. Popošla o kus blíž, kde se před lijákem schovávala jiná rodinka. Paní, patrně babička nebo starší matka se hádala s asi dvanáctiletou dívkou: " Nedá se s tebou vydržet, jsi protivná. Když si chci prohlídnout vývěsku tý realitky, hučíš do mě jako piliňáky, že chceš na hrad. Cos tam asi tak chtěla vidět, prosím tebe?"
"Prostě různý věci. Jak dřív žili a tak. Uděláme si výlet a pak čumíme do vývěsky nějaký realitky a jdeme do hospody na oběd. To jsme mohli zůstat v Praze. Tam je jich taky spousta. Hospod i vývěsek." Mladá dospívající rebelantská slečna vzdorovitě cukla hlavou.
"Hrady jsou všechny stejný. Jeden jako druhej. Dáš fůru peněz za lístek, abys viděla pořád to samý. Je to nezajímavý." Uzavřela debatu žena.
Ozval se halas blížících se dětí a zároveň zahoukání přijíždějícího vlaku. Jarmila vykročila k perónu, aby pomohla Juditě nalodit skupinku neposedů, vstřebávajících čerstvé dojmy z výletu.
"Jsi nějaká zamlklá, stalo se něco?" Vyzvídala Judita.
"Přemýšlím o úctě k historii, k dějinám, k našim kořenům. O věcech, které se nedají vyjádřit penězi nebo čísly." Jarmila vstala a uložila jednomu z chlapců na poličku batůžek.
"Moc jsme si zvykli všechno přepočítávat na peníze. A učíme tomu i naše děti. Budou si nás vůbec ještě vážit, až budeme staří a nebudeme je mít? Budeme pro ně vůbec něčím zajímaví? Třeba moudrostí, zkušenostmi? Budou je umět ocenit, když se nedají nikde koupit? "
Judita přemýšlela, děti radostně štěbetaly. A Jarmila si v duchu sama odpověděla. O tatínka s ešusem polévky starost neměla. Ten učil svoje děti uvažovat i o jiných hodnotách než jsou jen peníze. A starší paní bylo Jarmile už předem líto. Ta bude jednou na projev úcty od své dcery či vnučky čekat marně. Pokud si ji nebude pravidelně každý měsíc od ní kupovat částí svého důchodu.

Banální téma? Možná. Ale je občas potřeba ho provětrat.

Autor: Martina Studzinská | čtvrtek 14.6.2018 14:23 | karma článku: 13,23 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik