Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pilulky, léky, tabletky

Proč jsme nemocní? Je opravdu nutné vždycky užívat léky? Malá tak trochu alternativní úvaha o tom, že se stejně nakonec nejlíp vyléčí každý sám. Třeba tím, že si něco uvědomí.

 Aby se dala dohromady, musela ještě nějaký čas užívat jistý medikament, pro nějž si musela občas zajít nejprve k doktorovi, aby jí jej předepsal, tam vyčkat v čekárně s ostatními pacienty a potom ještě do lékárny, vystát si tam frontu a spoustu věcí tu vyslechnout, postřehnout, uvědomit si.
Slovo pacient pochází z latiny. Základem je slovo patio, což znamená trpět. A to mnoho lidí umí vyloženě profesionálně. Mnoha pacientům totiž jejich nemoc v podstatě vyhovuje. Přináší jim ohledy, úlevy od okolí nebo od práce, která je nebaví, nenaplňuje, stává se pro ně šichtou, kam se musí, aby uživili rodinu, zaplatili hypotéku a tak podobně. Nemoc je jediným společensky přijatelným důvodem proto, aby do ní nemuseli. Jiní si tak vynucují pozornost od svých blízkých, o nichž mají dojem, že je zanedbávají, nevěnují se jim.
Mnoho pacientů si svoji nemoc přitáhlo nevědomě, protože byli přesvědčeni, že jim nic jiného vlastně ani nezbývá. Nedokázali svoji stávající situaci vyřešit jinak. Pro někoho může být nemoc i vzkazem, aby byli pokornější, duchovnější, obrátili se víc k sobě, ke svým vnitřním potřebám.

Málokdo si ale uvědomí, co skutečně jeho nemoc způsobilo. Vyhledá proto raději lékaře, od nějž očekává, že mu předepíše v ideálním případě nějakou kouzelnou tabletku, pokud ani to nepomůže, postižený orgán vyřízne, bolest se umrtví a je to. Čekárny u lékaře a fronty v lékárnách jsou plné takových pacientů, tedy chronicky trpících. Jsou ochotni zaplatit za své utrpení nemalé finanční obnosy, což podporují zejména farmaceutické firmy svojí reklamní kampaní. Z takových reklam plyne, že jen spolkneme jistý preparát a je po problému. Takhle jednoduché to ale není. Vyříznutý orgán už zpátky nikdo nenalepí a v tabletách je ukrytá spousta chemie, která jednomu pomůže a něco jiného zase rozhodí.

Málokdo si uvědomuje, že je svého zdraví strůjcem, ale zároveň i ničitelem. Že se nezdravou životosprávou, stresem, nesprávným uvažováním a vztahem k sobě samému oslabuje a umožňuje nemoci, aby nejoslabenější orgán napadla. Ten, kdo nechce být trpícím, pacientem, by se měl v té chvíli, kdy onemocněl, zamyslet, co dělá dlouhodobě špatně, tedy ne v souladu se sebou samým. Pouvažovat o tom a když to dokonale pochopil, pokusit se to i změnit, což bývá nejtěžší. Má tedy užívání tabletek vůbec nějaký smysl? Není uvědomění si problému elegantnějším řešením bez vedlejších nežádoucích účinků?

Jenže mrška nemoc už kolikrát notně postoupila. Však si na ní už člobrďa pár měsíců usilovně pracoval. Leckdy se už tak zhuntoval, že by to bez pomoci lékařů, tabletek a někdy ani operací prostě nezvládl. Jenže pak nastává období zvané rekonvalescence, které může velice urychlit a zjednodušit právě pochopení problému a práce na změně s ním spojené. Pak nezbývá nic jiného,než polykat tabletky po dobu nezbytně nutnou pro znovunabytí ztracené nemoci nad sebou samým či samou a nad svým fyzickým tělem. Tam užívání tablet smysl má. A v takové fázi se právě nacházela. Uvědomovala si i další důležitou věc: Že je třeba tělo po užívání chemických preparátů vyčistit, dodat energii těm orgánům, jež vedlejší účinky podávaných tablet postihly nejvíc. Že její tělo v průběhu užívání léků potřebuje být v klidu, bez alkoholu a dalších chemických dryáků a to i bez těch, které si vyrábí její tělo samo, například stresem nebo nevhodnými emocemi. Chemická rovnováha fyzického těla je totiž i tak dost závažně narušena. Bude třeba být nějaký čas v klidu, aby si její tělo mělo čas ztracenou vnitřní rovnováhu zase obnovit.

Autor: Martina Studzinská | středa 9.5.2018 19:39 | karma článku: 10,18 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik