Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž z Větrné Hůrky

Jména všech míst i aktérů jsou změněna. Počasí je však skutečné, stejně jako jeho důsledky. Skutečný je taky fakt, že fyzicky jsme dosti zhýčkaní. A to přímo neskutečně.

Tak letos tedy na Větrnou hůrku naposledy. Helča si balí pláštěnku a obouvá si pevné boty. Předpovídají silný vítr a všechno za oknem tomu nasvědčuje. Polovina cest na Větrnou Hůrku je od jara uzavřená a ta druhá, rozbitá a sjízdná s obtížemi i v ideálním počasí, vede lesem. Co se dá dělat jiného, než se zhluboka nadechnout a prostě do toho lesa vyrazit?
 Helča usedá do auta a vyráží. Je v ní malá dušička. Stěrače nestíhají, i když jedou naplno. Silnice je plná popadaného listí a větví, které rachotí o spodek auta. Těch třicet kilometrů bude krušných. Podél rozvodněné řeky to ještě šlo. Pak nastalo prudké lesní stoupání, kde bylo třeba kličkovat mezi popadanými větvemi. Následovala náhorní plošinka, bičovaná proudem prudkého deště . Autem lomcovaly poryvy větru, takže jela hodně opatrně a pevně svírala volant. Projela další vesnicí, za kterou se silnice zase nořila do lesa. Tam se otáčelo nějaké auto. Teprve potom si Helča v hustém dešti všimla padlého stromu. Rychle zhodnotila situaci a otočila vůz. Auto dojelo až k ní. Seděla v něm Justýnka, pokladní, se kterou měly dnešní den na Větrné Hůrce trávit. Obě stočily okénka a zhodnotily svoji situaci. Do práce se dnes včas nedostanou, to je v tuto chvíli jasné. Kolik dorazí objednaných skupin ale jasné není. Na Větrnou Hůrku vedou ještě dvě cesty. Jedna je polní a v tomhle slejváku bude rozblácená. Zapadnout se jim nechtělo ani jedné. 
Vydaly se na tu druhou. Po asi deseti kilometrech pomalé jízdy narazily na další spadlý strom. Znovu otočit a sjet dolů k řece, přejet přes most a po druhém břehu to objet. Je to asi třicet kilometrů navíc, ale vlaky taky nepojedou a takhle je aspoň naděje, že se do práce do oběda dostanou. Cesta lesem dolů z kopce vypadá po uplynulé hodině úplně jinak než ráno, kdy ji vyjížděly nahoru. Co chvíli je nutné zastavit a tahat na stranu spadlé větve. Na parkovišti dole u řeky se sesedají do jednoho auta a vyrážejí.
Cesta po druhém břehu řeky je méně lesnatá, takže prokličkovaly. Cestou odtahaly z asfaltky několik větví a jsou mokré a špinavé, ale to budou dneska návštěvníci Větrné Hůrky jistě taky. Z protilehlého kopce se vyloupla majestátní silueta hradu, zalitá sluncem. Vítr ustal jako zázrakem. Svět bude po apokalypse krásný, shodnou se obě.
 Odemykají hradní bránu a čvachtají studenou hradní chodbou. Druhá pokladní, Mirka, je bleskově seznamuje se situací. Ruští turisté dorazili, polovina průvodců ne. Takže bude fofr. Justýnka se ujme kasy a Helča popadne klíče a vyráží  za svojí první skupinou. Snad bude potom chvíle na čaj, mne si prochladlé ruce.  Chvíle na čaj by sice byla, ale mezitím vypnuli proud, takže nebylo ani pomyšlení nejen na ten čaj, ale ani na teplou polévku. Po zbytek dne nezbývalo nic jiného, než se zahřát stoupáním po hradních schodech. 
Kromě turistů a průvodců se po nich ozývaly i těžké kroky údržbářů, kteří po celé dopoledne rozřezávali padlé kmeny stromů na cestách v hradním parku a teď je čekalo zprovoznění nouzového generátoru. Za chvíli se v hradě rozsvítilo. Poslední Rusové opouštěli hrad s nadšenými výkřiky, někteří z nich s bundami ležérně složenými přes ruku. Případnou apokalypsu přežijí s největší pravděpodobností Rusové, napadne Helču. Tuzemské návštěvníky by toho dne na prstech spočítal.
Konečně obě vyjíždějí z autem z hradní brány, kontrolují zabezpečení a loučí se s uondanými údržbáři, kteří slibují, že případné padlé kmeny cestou přijedou rozřezat. Stačí prý jen zavolat.
Nebylo to potřeba. Ještě rozloučení s Větrnou hůrkou. Tak zase na jaře!

Na vytoužený čaj nedošlo ani doma. Všude tma a zima, protože nešel proud. Takže rychle sníst kus namazaného chleba, zapít vodou a zahřát se v peřinách. 

Druhý den proud šel, cesty byly sjízdné a svět se vrátil do starých kolejí. Zůstal jen ten vtíravý pocit, jak málo jsme odolní. jak málo toho k životu vlastně doopravdy potřebujeme a jakými zbytečnostmi se často obklopujeme. A stejně vtíravá otázka, jestli je to dobře.

Autor: Martina Studzinská | úterý 31.10.2017 17:05 | karma článku: 8,33 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik