Proč ta starší generace neumí pořádně anglicky

1. 09. 2017 19:39:36
... „vždyť je to ostuda, všude na nás ta angličtina útočí a starší lidi kolikrát neumějí ani číslovky a třeba padesát základních slovíček.“ Stěžovala si jedna mladší kolegyně té druhé.

Tak zaprvé: Na nás zase útočila ruština a neodsuzovali jsme rodiče, že neumějí ruské číslovky a padesát základních slovíček, natožpak azbuku :-)


Ale teď vážně. My starší vzdělanější jsme se samozřejmě anglicky učili. Jenže jsme věděli, že tenhle jazyk pravděpodobně v životě použijeme tak maximálně, až budeme poslouchat texty některých populárních zpěváků, zpěvaček, či skupin. Vyjet někam západně od našich hranic bylo pro většinu normálních smrtelníků jen nesplnitelným snem. Pak ještě tu byly filmy s titulky. Jenže těch bylo málo na procvičení toho, jak rozumíme slyšené slovo. A výuka vypadala tenkrát jinak než dnes. Drtili jsme slovíčka, což je v pořádku a gramatické formulky a neměli jsme možnost s nikým reálně promluvit. Zeptat se na cestu, objednat si v restauraci a tak. A cizí jazyk se, jak známo, nejlíp naučí ten, kdo je přinucen okolnostmi jej používat.

A hodně z nás, dříve narozených, má taky pocit, že se s ním cizinec okamžitě přestane bavit, když řekneme chybu. Nevíme, že cizinec nám rozumí a leckdy si té naší chyby dokonce ani nevšimne, protože jak se tak snaží porozumět tomu, co jsme mu chtěli sdělit, často nějakou tu chybu ani nepostřehne.
A že uděláme trapas? To je toho! Kolik trapasů naděláme ve své mateřštině! Naopak: Takové pořádné faux pas nás donutí si zapamatovat do nejdelší smrti, jak že je to správně.

Na jednom úžasném angličtinářském campu se s malými školáky vzdělával jeden bělovlasý pán. Přivydělával si jako ostraha jednoho muzea a chtěl zahraničním návštěvníkům rozumět. Mezi dospělými se žádný úplný začátečník nenašel, tak se přifařil k dětem. Bečel s malými dětmi na ovečku a radostně vykřikoval, že je to sheep, mňoukal na obrázek kočky a halekal, že je to cat a tak dále, učil se pojmenovávat barvy a i na ty číslovky došlo. Když byl v koncích, vypomohl si němčinou, kterou slýchával jako batole, takže ji měl kdesi v hlavě velmi hluboko, ale dobře uloženou. Nestyděl se, závodil se šesti a sedmiletými a celý týdenní kurz si moc užil. Sledoval animované pohádky v angličtině a četl dětské komiksy. Říkal dětské říkanky a rozpočitadla a dokonce zpíval s dětmi večer u táboráku, pardon, barbecue, anglické písničky. Kolik z toho v muzeu při rozhovorech s návštěvníky doopravdy použije, zatím jasné není. Úžasné na tom ale je, že to nevzdal a pachtil se dokonce doma s domácími úkoly místo stereotypního každovečerního sledování televize. Založil si dokonce facebookový profil, aby si mohl prohlížet fotky ze společně prožitého týdne.

Tak mě napadá, kdyby se za pár let na našich školách učila povinně třeba čínština, učily by se ty dvě odsuzující kolegyně s malými školáky s takovou vervou čínsky?

Autor: Martina Studzinská | pátek 1.9.2017 19:39 | karma článku: 44.42 | přečteno: 11373x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.38 | Přečteno: 373 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 294 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 579

Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...