O vulgarismech tentokrát trochu jinak

25. 04. 2017 16:16:09
Vulgárně by se mluvit nemělo, alespoň tedy na některých místech ne. Slušný člověk se jejich užívání snaží aspoň minimalizovat. Zároveň by nás nemělo rozhodit, když na nás nějaký primitiv svůj vulgární výraz vytáhne.


Učit na učňáku není žádný med. Jeden musí být fakt hodně otrlý, aby u toho pár let vydržel. Mirek měl ty svoje kluky ( byl jejich třídním) jinak docela rád, ale ta jejich kanální mluva, člověk aby se styděl s nimi jet hromadnou dopravou nebo čekat po vyučování na zastávce. Bylo mu jasné, že u nich doma se taky nemluví zrovna ve verších a navíc jsou ve věku, kdy se každý z nich snaží vehementně světu dokázat, že je pořádný chlapák a ne jen tak nějaký padavka. S tresty za nevybrané vyjadřování hned začínat nechtěl, snažil se je na nevhodnost jejich mluvy upozornit nějak jinak a třeba je u toho i trošku poučit. A protože učil cizí jazyky, šel na to cestou překládání a porovnávání některých slov.
Tak třeba němčina. Die Kurve znamená zatáčka, oblouk nebo křivka. O tom věděl svoje. Na gymplu totiž díky tomuhle slovu mazal tabuli celé čtyři roky až do maturity on, Míra Křivka, se spolužačkou Černou. Sousloví Schwarze Kurve se totiž panu profesorovi mimořádně dobře pamatovalo. Der Kunde je zase v překladu do češtiny zákazník, Sozialkunde jako školní předmět něco jako občanská výchova a Urkunde je diplom nebo osvědčení. O tom zase ví svoje z učitelské praxe. Pokud jede s kluky na závody do Německa a oni, nedej bože, dostanou diplom a on je na to zapomene předem teoreticky připravit, prožije si s nimi při předávacím ceremoniálu svoje.
Svá úskalí má i polština. Jak se řekne polsky hledat, ví asi hodně lidí, včetně některých Mírových svěřenců. Stejným výrazem v češtině poměrně nevybíravě označujeme činnost vykonávanou při pohlavním styku. Míra si kdysi dopisoval se studentkou z Varšavy. Po nějaké době se domluvili, že Barbara, tak se ta polská studentka jmenovala, bude mít cestu do Prahy a on, Míra jí chtěl ukázat českou metropoli. Dohodli si spolu, že na ni bude Míra čekat na hlavním nádraží. Domluvili si vlak, čas i nástupiště, ale nedomluvili si vagon, ze kterého Barbara vystoupí. Mobily tenkrát ještě nebyly úplně běžné a tak se minuli. Míra bezradně postával na prázdném perónu a nevěděl, kam jeho dopisní kamarádka zmizela. Bloudí zoufale po nádražní hale? Sedí někde na kufru a přemýšlí, kam se vrtnout? Dostal nápad, že zajde do informací a nechá ji vyhlásit nádražním rozhlasem. Pracovníkovi na informacích objasnil situaci a požádal jej, zda by nemohl vyhlásit, že ji Míra stále ještě čeká na dohodnutém perónu. Pracovník informací ochotně nabídl pomoc a Míra, již poněkud uklidněn, se vrátil zpátky na původně domluvené nástupiště. Sotva tam stihl dojít, rozlehlo se nádražní budovou hlášení v polštině: „Miroslav šuka Barbaru ...“ a následovalo přesné určení čísla nástupiště. Tak populární, jako v této chvíli, byl Míra opravdu málokdy. Kdo měl oči a uši, zašel si původce této interesantní činnosti nenápadně prohlédnout.
Nebo chorvatština. Jak radostně se vyprahlý po dlouhé cestě autem nebo při návratu z pláže vrhal v místním marketu k regálu, nad nímž visel nápis v chorvatštině: „Hladna piča“.

„ Víte co, kluci?“ Povídal jim, když tyhle historky při třídnické hodině vysypal na burácející kolektiv. „Takzvané sprosté slovo je jen zvuk. Zvuk, který v jiném jazyce může znamenat třeba nějakou úplně běžnou činnost, osobu nebo věc. A právě proto není nic úžasného na tom, že tyhle výrazy někdo používá. Možná to spíš vypovídá něco o jeho omezenosti a nevzdělanosti. Tak si vyberte sami, jak budete mluvit a jak budete na svět působit.“

Autor: Martina Studzinská | úterý 25.4.2017 16:16 | karma článku: 19.99 | přečteno: 744x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 617 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 579

Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...