Sen jedné přemýšlivé Matky

21. 03. 2017 16:12:17
Aneb variace na téma, kterým se už zabýval i pan Karel Čapek. A sny, jak známo, zrcadlí naše vnitřní starosti a obavy. Míváte je občas také?


Žili v jednom permanentním zábavním parku. Matka a její dospívající syn. Ten zábavní park byl oblíbeným cílem nedělních výletů rodin s dětmi. Všude kolem samá atrakce, lidé se tu snažili trochu se uvolnit a zapomenout na nudu a šeď všedních dní. Matka tu měla v nájmu výlety do středověku. Lidé si u ní oblékali středověké kostýmy, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se lidem v téhle době žilo, Mleli obilí na kamenném žernovu, tkali látky na dobových stavech, pracovali na poli s primitivním náčiním. Syn tohle všechno ovládal, vyrostl tu odmala. Navíc mluvil aspoň částečně několika jazyky, protože zábavní park navštěvovali i cizinci a máma ho prozřetelně nechala studovat, aby se jednou v životě neztratil. Návštěvnost zábavního parku byla velká, dalo se tu pohodlně uživit. Těm dvěma to rozhodně ke spokojenému životu stačilo. Až jednou.
Byla jarní neděle, počasí bylo sice proměnlivé, občas trochu sprchlo, ale rozhodně to na množství návštěvníků nemělo výrazný vliv. Lidí tu chodilo dost: Tátové s batůžky, mamky s kočárky a malé děti s lízátky a cukrovou vatou, protože na zmrzlinu ještě nebylo dost teplo. Najednou se z amplionu, který zpravidla ohlašoval konec otevírací doby nebo ztracené dítě či pejska, že bude za okamžik probíhat kontrola batůžků a kabelek návštěvníků, jestli v nich nemají igelitové pláštěnky, takové ty tenké, průsvitné, které se kupují téměř na jedno použití. Co je to za hloupost? Pomyslela si Matka, co je úřadům do toho, jestli mají lidi v batůžku nebo v tašce pláštěnku nebo deštník? Hlavně, když nezmoknou. Jenže hlášení bylo míněno vážně. Z důvodů estetické nevhodnosti těchto pláštěnek budou jejich majitelé sankcionováni. Prý o tom předešlého dne vydalo vedení parku nějaké nové nařízení či co. Matka se synem o tom nevěděli, seděli včera tou dobou před jejich středověkou atrakcí a povídali si. Televizi ani internet ten den prostě nesledovali. Matka znejistěla. Kde ho má, toho svého kluka? Šel navštívit kamaráda, jehož babička provozuje Dům hrůzy, který s jejich středověkou atrakcí sousedí, aby bylo možné společně využívat mučírnu. Z mučírny se také za chvíli ozývaly spěšné kroky a hlasité funění. To provozovatelka Domu hrůzy pospíchala, aby se ujistila, jestli Matka také slyšela to podivné hlášení.
„Co tomu říkáš? To je kravina, co?“
Matka jen nevěřícně pokrčila rameny. To už byl tenhle víkend třetí bláznivý nesmysl, který nové vedení parku vyprodukovalo a pak trvalo na jeho plnění. Lidé už se báli, co nadřízení vymyslí příště a návštěvníků parku o poznání ubylo. Jestli to tak půjde dál, navštíví tenhle Kocourkov lidi jen omylem a tržby se budou limitně blížit nule. Vedení parku to ale zjevně nezajímalo a řadoví zaměstnanci neměli odvahu se tomu postavit.
„Já posílám kluka k sestře do města. Prvním vlakem. Dám mu peníze na cestu a nějaké jídlo a pití, sestra už se postará, aby docházel do školy a dostudoval u ní. Můžeš toho svého poslat s ním. Kdoví, co ti ajnštajni tam nahoře ještě vymyslí. Dobře se nám tu rozhodně žít nebude. Spokojené časy už skončily.“
Matka beze slova odběhla sbalit svému Synovi batůžek. Návštěvníků ubylo, všichni ti s pláštěnkami opustili park a vydali se někam jinam, aby se vyhnuli postihu. Za chvíli se oba chlapci vynořili z mučírny. Matka Synovi podala batůžek a objala ho: „Pospěšte si, ať ten vlak stihnete. Kdoví, co by ještě ti nahoře vymysleli do odjezdu toho dalšího. Já tu budu hlídat naši atrakci, kdyby se náhodou něco změnilo k lepšímu. Už jsem stará na přestěhování jinam. Tebe jsem připravila na život, jak jsem nejlíp uměla. Myslím, že se v tom světě tam venku neztratíš. Jsi zručný, vzdělaný a rozumný. Snad je ještě kam utéct z toho Kocourkova. Ať se ti daří. A občas si na mě vzpomeň.“
Syn vyrazil směrem k nádraží. Matka se rychle otočila na druhou stranu, aby v jejích očích neviděl slzy.

Autor: Martina Studzinská | úterý 21.3.2017 16:12 | karma článku: 11.31 | přečteno: 234x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.27 | Přečteno: 463 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 579

Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...