Když se to provalí

13. 01. 2017 19:00:00
Po prozrazené nevěře to bolí. Všechny zúčastněné. Být s tím druhým dál, či nebýt? To je tím, oč tu běží...

Sedí tu a prohlíží si nehty jako by je viděla poprvé. Už tak sedí nejmíň dvě hodiny. Noc se pomalu překlápí do rána a ona se bojí jít spát. Bojí se svých snů, svých myšlenek, svých starostí. Má pekelný strach z budoucnosti. Jak jí tohle mohl vůbec udělat? Co bude dělat? Kam půjde? Hlavou jí divoce rotuje zběsilý kolotoč. Se dvěma malými dětmi na mateřské nemá šanci najít si důstojné bydlení. Bude si muset najít práci, ale co bude s dětmi? Kam dá malého? Její máma je nepoužitelná, má dost starostí sama se sebou. Táta jí děti hlídat nebude, ani ta jeho nynější přítelkyně. Na školku je Jára ještě malý. Možná by jí momentálně pomohlo prostě se rozbrečet, jenže to už nejde. To šlo ještě včera a předevčírem. To jí kanuly slzy jako hrachy od rána do večera a pak i po obě bezesné noci. Stydí se komukoli svěřit. Všichni si myslí, jak s ním krásně žije. Kdyby věděli!

Když se před dvěma dny vrátila s dětmi z vycházky, vybrala jako vždycky poštovní schránku. Byly v ní dvě složenky a obálka z jakési cestovní kanceláře. Myslela si, že je to jen nějaký prospekt. Obálka byla otevřená. Nahlédla tedy dovnitř. Zůstala několik minut stát na chodníku před domem jako přimrazená. Byla tam novoročenka s poděkováním za využívání služeb jejich cestovní kanceláře pro jejího muže a nějakou úplně cizí ženskou! Pokoušela se uklidnit, nějak si to rozumně vysvětlit. Čekala netrpělivě, až se vrátí z práce, že se najde nějaké racionální vysvětlení. Léto trávila i s dětmi u jedné tety na venkově. Peníze na dovolenou u moře neměli a děti tak mohly být na čerstvém vzduchu. A její muž za nimi občas jezdil na víkendy. Letos ale dost víkendů vynechal. A vůbec byl poslední dobou takový divný. Jako by byl duchem někde úplně jinde. Prý měl moc práce, často pracoval i přes víkend, aby všechno stihl. Měl vlastní malou firmu a musel se dost otáčet, aby splatili hypotéku, když teď byla třetí rok doma. Moc práce! Čtrnáct dní se válel s nějakou Milenkou Voráčkovou na Kanárech! Na to peníze měl i s hypotékou! A ona kupovala sobě i dětem oblečení a boty po sekáčích, aby ušetřili.
Pak dorazil domů. Jako vždycky hladový, takže se vrhl rovnou ke kuchyňskému stolu a zkoumal, co bude k jídlu. Měla už předem vzorně prostřeno a obálku s péefkou místo ubrousku. Ztuhl. Kuchyní se rozhostilo zlověstné ticho. Pak vypálil od stolu jako čert a začal běhat sem a tam a obhajovat se. „Tak jsem si něco dopřál, no bóže! Pořád jen makám a splácím! Doma mě čekají jenom dvě uřvaný děcka a ty mi pořád tvrdíš, jak jsi z nich unavená. Dřív ses o mě starala, věnovala ses mi. Teď se motáš pořád jen kolem dětí a večer vždycky usneš hned po nich. Ani bavit se o ničem jiným nedovedeš. To se už vážně nedalo vydržet.“ Ani se nepokoušel vykrucovat, což pro něj nebylo obvyklé. Očekávala, že se aspoň pokusí lhát.
Neodpovídala. Nemělo to po tolika ranách pod pás cenu. Jenom se ho zeptala, co jako by mělo být mezi nimi dál. Jestli má o tom nějakou představu. Neměl, což předem tušila. Ona viděla jen jediné řešení: Rozvod.
Jenže to se v takhle vypjaté situaci snadno naplánuje. Jenže kde teď honem sežene bydlení, práci, hlídání malého? I kdyby jí ho nakrásně vzali do školky, zpočátku bude pořád nemocný.

Sedí tu zase a prohlíží si už delší dobu nehty, jako by je viděla poprvé. Je podvečer a ona je pekelně unavená. Po rozvodu pár měsíců bydlela u tety na vesnici. Ta jediná jí opravdu pomohla. Poskytla jim azyl, pohlídala, když šlo do tuhého. Našla si práci a pak i školnický byt v jednom dětském zařízení. Peněz má tak akorát, práce nad hlavu, ale je spokojená. Času na sebe i na děcka má víc, když nemusí obskakovat pana podnikatele. Začátky byly zatraceně těžké, ale teď musí uznat, že se jí daří po všech stránkách líp než se záletným manželem, kterému se nedalo věřit. A co je nejúžasnější: Naučila se, že má svoji cenu. Že se nenechá obelhávat, podvádět, psychicky týrat. A to předá do života i svým dětem.

Autor: Martina Studzinská | pátek 13.1.2017 19:00 | karma článku: 14.54 | přečteno: 496x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 586 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 579

Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...