Ticho jako ohrožený druh

15. 12. 2016 15:09:25
Chtěli jste si někdy zalézt někam, kde by bylo prostě jen TICHO? A podařilo se vám to? Na konci článku najdete návod, kterak si uchránit sluchový orgán v pohodě. Stojí za to ho vyzkoušet.

Muzikanti jsou prapodivná cháska. Citliví, vnímaví, skoro by se chtělo říci, že pořád dobře naladění, ale to samozřejmě neplatí vždycky. Kdo by taky vydržel pořád dobře naladěný, že? I ten nástroj se musí občas doladit, protože kdo by vydržel ty všechny povětrnostní a jiné vlivy.
Květa ty Vánoce každoročně odstonala. Zdá se, že muzika a muzicírování všeho druhu je provozováno v období kolem vánočních svátků víc než jindy. Nezdá se vám? Muzikant za celý rok o slušnou práci nezavadí, je rád, když může vyučovat nějaké ty žáky ulejváky, kterým se nechce cvičit a jejich výuka je utrpením pro citlivý pedagogův sluch. Cvičit si může leda tak do šuplíku, kdyby se někdy náhodou něco našlo. Ale před Vánoci se s hraním koled roztrhne pytel. Kostely a kostelíčky dobročinné akce, koncerty. A taky přehrávka žáků ulejváků, samozřejmě. Rodina už věděla, že klasické Vánoce jsou pro pro všechny ostatní rodiny, jen ne pro rodinu muzikanta. Při poslechu vánočních koled mívala Květa pravidelně hysterický záchvat. Vrhala se střemhlav ke spotřebiči a jala se jej zuřivě vypínat. Pokud koledy vyhrávaly někde v supermarketu nebo na jiném veřejném prostranství, opouštěla zběsile prostor. Ideální vánoční svátky byly pro Květu ty v obnošených džínách a vytahané mikině v křesle s knížkou. A hlavně: V ABSOLUTNÍM TICHU!
Ticha ale z našeho světa valem ubývá, nezdá se vám? Tak například: Po koncertě si jde Květa sednout do kavárny, že si tam v klidu popovídají s kamarádkou. Několik let se neviděly a kamarádka si jí přišla poslechnout. V kavárně ale není slyšet vlastního slova, protože tu vřískají nějaké vánoční songy. Atmosféra je zkrátka atmosféra. Pak jede autem domů. Konečně jen monotónní zvuk motoru! Zastaví se na benzínce a zas! Koledy, koledy, vánoční slaďáky. Při jejím příchodu domů rodina s provinilým úsměvem vypíná rádio. Pod okny se rozezní kanonáda petard, pumelic a dělobuchů, které v posledních letech taky tradičně patří k části roku mezi Mikulášem a Silvestrem. Naštvaný pejsek zalézá pod křeslo, v kterém si toužila usednout a ulevit svým nohám vecpaným celý večer do elegantních lodiček a dá se do teskného vytí. Popadne tedy pejska a vyrazí s ním do lesa. Ještě že opustila hluk a lomoz velkoměsta! V lese ale řádí myslivci. Podle kanonády lze usuzovat, že si někdo vyrazil na černou zvěř. Půjdou tedy po polní cestě. Tam ale řádí čtyřkolkáři. Vytáčejí své motory do vysokých obrátek opojeni požitkem z jízdy. Obracejí se tedy zklamaně směrem k domovu, odkud se line táhlý zvuk motorové pily. Soused si řeže dřevo na zbytek zimy.
V létě je sice méně práce, nikoli však méně hluku. Všudypřítomné sekačky, letní párty, rozjaření výletníci. Ach jo. Kde si má člověk, vyhledávající klid, od toho všeobjímajícího kraválu konečně odpočinout?
Květa se vrací domů. Pejsek zalézá do svého pelíšku a olizuje si tam nedobrovolně otřené tlapky a jeho panička si před zrcadlem jemně masíruje, jako by hladí lícní kosti od nosu směrem k ušním boltcům. Pak se stejným jemným způsobem masíruje od koutků úst k ušním boltcům a nakonec od brady současně oběma směry po dolní čelisti zase až k uším. Nakonec pootevře ústa a přikryje si oba ušní boltce naráz dlaní. Stlačí dlaně dovnitř k hlavě a prudce trhne opačným směrem. Tahle energetická sebeobrana pomáhá jejím citlivým uším přežít v tom dnešním uřvaném světě.
Jen je škoda, že nejde podobně rázně zavřít ústa všem těm lomozníkům a kraválníkům, kteří podléhají dojmu, že jsou na světě sami.

Autor: Martina Studzinská | čtvrtek 15.12.2016 15:09 | karma článku: 12.77 | přečteno: 231x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 262 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 449 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 579

Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...