Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zapeklitá tradice

Každé dítě je jiné. Někomu nevadí hrůzné čertovské masky, jiný se vyděsí už při pohledu na Mikuláše. Někdo zase čerty honí tak vytrvale, že přijde k úrazu.

Tonda se převlékal do čertovské masky jako každý rok. U nich na vesnici to je tradice a zkrátka to patří k věci. Snesl z půdy starou krabici, v níž měl gumovou hrozivou masku, rohy ještě po dědovi a starý těžký kožich, který pamatoval taky několik generací. Vyrazil z jejich vsi a došel vždycky až do městečka. Málokdy ovšem došel důstojně po svých. V každé chalupě dostal něco pro zahřátí a na okraji městečka už ho Standa, který v jejich nadpřirozené partě každoročně zastával funkci Mikuláše, musel nést na zádech. Přitom měl sám se sebou co dělat a Miluna, která na ně coby anděl dohlížela, nesla na závěr berlu a koš na dárky. Jestli se haranti bojí nebo ne, to Tonda neřešil. Dostal zaplaceno, aby strašil, tak zkrátka strašil. Cpal ty holomky do pytle, ať řvali nebo ne. Někdy je některá mamina prosila, aby se mírnili, ale nakonec to vždycky dopadlo stejně: básnička, vyhrožování, pytel. Jen ať se ti darebáci bojí! Z učitelů si nic nedělají, mámy a babičky na ně nestačí, tátové na ně nemají čas. Tak ať se aspoň jednou za rok  někoho bojí.
 Jednou se jeden malý kluk tak bál, že se strachy v pytli počural. Tonda pak musel těch pět kilometrů vláčet pročuraný pytel. Jindy si zase jeden větší uličník na ně přichystal nějaké ty petardy, že jim je hodí pod nohy. Jenže petardy se uličníkovi v kapse kalhot nějak vzňaly samy a kluk zažil něco podobného jako rostlinář ve filmu Vesničko má, středisková. Mělo to prostě dohru na pohotovosti. Jiný filuta na něj poslal psa. Tonda měl tenkrát štěstí, vylezl na sloupek u vrátek a vysvobodila ho babička toho malého darebáka, když psa uvázala. Nejdřív musel Tonda ale slíbit, že kluka opravdu strašit nebude. Taková potupa!
I letos se Tonda na ten Mikulášský večer těšil. Nedělal to po těch pár korun nebo panáků. Jemu prostě dělalo dobře, že se ti nevychovanci vůbec něčeho bojí. To on, když byl malý, bál se skoro pořád. Táta byl pruďas, zvlášť když se napil. A táta se napil často a hodně. Pak nešetřil ani mámu. Tonda nechápal, jak je možné, že se některé děti prostě nebojí. Připadalo mu to nepatřičné. Když je člověk malý, má se přece většinu času bát. Tak to na svět chodí.
Stále častěji je ale slyšet názor, že by se děti strašit neměly. Ne každá tradice je zkrátka pro každého. Každý z nás je jinak psychicky odolný.
„Že na tebe, nezbedníku, polednici (čerta) zavolám!“ Takto a jinak podobně  vyhrožují rodiče neposlušným dítkům už několik generací v marné snaze zjednat si pro daný okamžik aspoň trochu respektu, který si nezvládli zjednat do té chvíle jiným, důstojnějším způsobem. Často se diskutuje o humánnosti nějakého toho pohlavku. Násilí na dětech nelze schvalovat. Jenže to fyzické násilí a jeho následky jsou vidět. U toho psychického modřiny a podlitiny vidět sice nejsou, ale s jeho následky se leckdo vypořádává ještě pěkných pár let . 
Dítě s chabou imunitou nepošleme na mráz jen v tenké košili, ale bojácného človíčka bez výčitek leckdo nerozumný čertem vystraší. Čert je pohádková bytost a do pohádky taky patří. Můžeme se za něj převléknout a v jeho převleku nevázaně lumpačit, ale bát se ho v našem reálném světě bychom neměli. Kdo totiž strašení a iracionální strach zažil jako malý, ten ho bude šířit po světě dál. A bude z toho tradice. Tradice jsou fajn. Některé. Třeba když se lidi sejdou, jsou spolu, obdarovávají se, dělají si navzájem radost. Takové tradice stojí za to udržovat.

Autor: Martina Studzinská | pondělí 5.12.2016 14:25 | karma článku: 13,01 | přečteno: 222x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik