Zorganizované dětství

22. 11. 2016 15:47:28
Víte, v čem se liší naše dětství od dětství dnešních dětí? My jsme neměli sice počítače, mobily ani jiné elektronické vymoženosti dnešní doby, ale zato jsme si dopřávali pravidelný pobyt venku.

Ráno vstane, u postele má hromádku čistého oblečení do školy. Vyskočí a oblékne se. Pak zamíří na toaletu a do koupelny. Do kapsy si strčí banán nebo sušenku, lokne si trochu džusu a zamíří s mámou nebo s tátou do auta. Rodič- taxikář ho nebo ji vysadí před školou, kde dítko sedí celé dopoledne. Pak následuje družina nebo kroužek, odpoledne ještě školní úkoly a pak kamarád tablet nebo mobil se zásobárnou her.
O víkendu se někam dojede autem, tam nás zase někdo nebo něco zabaví a my zábavu více nebo méně konzumujeme jako jídlo z fast foodu. Je to pohodlné, příjemné, děti nezlobí. Je od nich pokoj.
Když se jim zkazí oči, dostanou brýle. Na poruchy pozornosti způsobené jednostrannou zátěží nezralé nervové soustavy je tu paní psycholožka. Páteř a klouby zase spraví ortopéd. Alergie s vypětím všech sil a prostředků řeší alergoložka.
Že si robátko nezaváže tkaničky od bot? Koupíme mu boty na suchý zip! Má problém zapnout si knoflík u džínů? Může přece nosit legíny! Že neumí stříhat,hníst a válet těsto, jíst příborem? Na co to, prosím vás, v dnešní době bude potřebovat?
Kdesi na venkově žije ale naštěstí babička Žofka. Je trochu staromódní a praštěná, ale tomu našemu klackovi je u ní bůhvíproč dobře. Brzo ráno ho tam totiž vytáhne z postele kohout. Pak mu babička namaže lívance zadělané včera nadojeným mlékem báječnou domácí marmeládou a vyrazí se s dědou do lesa na houby nebo k rybníku na ryby. Mezitím babička navaří voňavou bramboračku, jakou v žádném fast foodu prostě nezvládnou. A odpoledne se lítá s dětmi venku. Jen tak. Hraje se na schovku nebo s míčem, jezdí se na kole nebo se skáče přes švihadlo. Když má robátko hlad, dostane krajíc chleba nebo rohlík tlustě namazaný čímsi báječným a k pití vodu ze studny s trochou babiččiny rybízové nebo malinové šťávy. Zase domácí, jak jinak. Pak pomáhá sekat dříví nebo spravovat plot či sušit seno. Nikdo nic neorganizuje, všechno tak nějak v klidu plyne. A po tom klidném plynutí navečer bodne i krupicová kaše sypaná kakaem. Pro mléko se musí dojít na statek, aby bylo čerstvé. Před spaním se čte pohádka nebo babička s dědou vyprávějí, jaké to bylo dřív, když oni byli malí.
A když si mamka s taťkou pro juniora k babičce Žofce po prázdninách přijedou, nestačí se divit, jak jim vyrostl. A jak je spokojený. Opálený, samostatný. Dokáže se sám zabavit. Na elektroniku si ani nevzpomene. Pár dní, než se zase ve městě začne nudit.
Máme naše děťátka rádi. Dali bychom jim všechno, co je v našich možnostech. Přesto jim ale něco moc potřebného chybí: Pravidelný pobyt venku a svobodná hra. Dopřejme jim ji. Nic to nestojí a výsledkem bude spokojené dítko.

Autor: Martina Studzinská | úterý 22.11.2016 15:47 | karma článku: 23.76 | přečteno: 645x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.38 | Přečteno: 544 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 579

Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...