Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyjádření svých potřeb

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik problémů, často i psychosomatických, vzniká tím, že prostě neumíme říct ve správný čas a té správné osobě to správné slůvko? A přitom by stačilo jen málo: vyslovit zřetelné NE.

Byl to blázinec. V práci čekali kontrolu a šéfová je mohla strhat. Záleželo jí na tom, aby dopadli dobře. Šlo jí tentokrát doslova o krk, se státními kontrolními orgány není žádný špás. A zákon padajícího h...(exkrementu) známe všichni dobře. Takže se předělávaly dokumenty, třídilo, se, leštilo. Všechny ženské ( kolegové tam byli jen dva, důchodce a externista) se mohly přetrhnout. „Všechny přesčasy vám zaplatím, holky, jen když nebude žádný malér.“ Slibovala šéfová. Jenže Magda nechtěla peníze navíc, chtěla být doma s rodinou. Děti odrůstaly a pobývaly doma míň a míň a ona si je chtěla užít. Taky zdraví se jí začínalo rozkládat. Zlobila ji záda,bezesné noci byly poslední dobou téměř pravidlem, hůř viděla, doby, kdy mohla zbaštit, na co měla právě chuť, byly taky dávno tytam a trápily ji ženské problémy. Věk si prostě vybíral svoji daň. I teď byla nucena navštívit svého doktora. Vyhrožoval jí operací, pokud trochu nezvolní. Ale zvolnit, když se čeká kontrola, to bylo teď u nich v práci tabu. Není divu, že se jí do práce chtělo míň a míň a každé všední ráno se musela z postele doslova nutit.
Magda neměla potíže s asertivitou, byla zvyklá jednat s klienty, ale na paní šéfovou a některé její kolegyně žádost o zmírnění nasazeného tempa jako by doléhala z jiné planety. Magda měla dvě možnosti. Buď požádat pana doktora o neschopenku, což nechtěla, nebo to prostě nějak vydržet. Zkoušela to druhé, jenže jí bylo hůř a hůř. Zdraví máme přece jen jedno a Magda dostala strach. Nebyla žádná padavka, vždycky hodně vydržela, ale ono to není jaksi pořád takové, jaké to bývalo.

Konečně se dočkala volné neděle! V sobotu ještě dodělávala nějaké resty do práce a zítra ji čeká volný den. Přispala si o dvě hodiny. Děti byly kdesi na víkendu s partou a manžel už byl taky pryč. Hráli s týmem z nedaleké obce přátelský mač. Znala to. Po utkání to půjdou ještě společně zapít a dřív, než pozdě odpoledne ho doma neuvidí. Magda se rozhlédla po domácnosti, nesoucí stopy jejího pracovního zatížení v posledních týdnech. Měla by tu trochu uklidit. A uvařit. Taky vyprat prádlo. A lednice je prázdná, mělo by se nakoupit. Postavila si na čaj a oloupala banán.
To všechno může počkat. Až se všichni doma sejdou, rozdělí si úkoly a za dvě hodiny tu bude uklizeno. I teplou večeři zvládnou. Magda dojedla banán, popadla hrnek s čajem a uvelebila se s ním zpátky do postele. Cestou vylovila ve špajzce balíček sušenek. Pak si otevřela knížku, celé dlouhé týdny zahálející na jejím psacím stole, sfoukla z ní prach a začetla se do ní. Z postele se vysoukala za hodinu a půl. Měla pocit školačky, příjemně lenošící a mlsající sladkosti. Slastně se protáhla, vstala a šla do koupelny. Po ranní očistě si pár minut protáhla tělo na koberci. Udělala hluboký předklon tak, aby se dlaněmi pohodlně opřela o zem. Kolena měla pokrčená. Nešlo o gymnastiku, potřebovala srovnat energii. Zůstala v téhle poloze asi minutu nebo dvě. Pak stále ještě s pokrčenými koleny začala kroužit pánví na každou stranu asi pětkrát. Vrátila se do ložnice, aby tam zavřela okno. Pak dostala nápad. Položila se na prázdnou manželskou postel na záda a pokrčila nohy. Vztyčila vzhůru pravou a celým chodidlem kopla vší silou do matrace. Současně vyslovila rázné: NE! Vyměnila pravou nohu za levou a zopakovala totéž včetně rezolutního ne. Samotnou ji překvapilo, co se s ní začalo dít: Kopala do postele jako smyslů zbavená a ječela: „NE! Ne a ne a ne! Nechci! Nééééé!“ Řádila takhle pár minut, až se zadýchala. Představovala si malou, asi čtyřletou holčičku, která musela na slovo poslouchat. Nikdo jí nevysvětlil, proč má dělat to, či ono. Prostě jí dali příkaz. A odmlouvat bylo nemožné, to by následoval výprask. V pravém stehně pocítila křeč. Namasírovala si postižené místo a zvedla se z postele, kvapně urovnala peřiny a polštáře a všimla si, že její únava zmizela. Cítila se svěže a plná energie. Najednou jako by se do jejího těla navalil osvěžující vánek. Vstala a dala se do těch drobných domácích činností, které ženská už ani nevnímá. Prožila klidnou neděli.
Druhý den další nával úmorné práce bez problémů odmítla.

Autor: Martina Studzinská | sobota 12.11.2016 14:52 | karma článku: 12,32 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik