Dědeček trosečníkem

1. 11. 2016 15:53:04
Jednoho roku se po vlahém měsíci máji řeka vylila z břehů a zaplavila města i vesnice, pole i silnice. A že byla spravedlivá, neušetřila ani jednoho kouzelného dědečka. A že byl dědeček kouzelný, vyčaroval z toho pro svět poučení.

Lidé žijí během roku různými rytmy: Učitelé mají v létě prázdniny, pracovníci na koupalištích, v kempech a na kulturních památkách prožívají vrchol sezóny a toužebně očekávají zralé hnědé kaštany a vlaštovky nervózně posedávající na drátech, kterých se zase děsí učitelé.
Byl červen, učitelé už stříhali metr, zatímco pracovníci koupališť, kempů a kulturních památek si masírovali lýtka, nervy a hlasivky. Po svatém Medardovi kapalo toho roku opravdu hodně a z hradeb jedné takové kulturní památky bylo možno pozorovat sílu jedné české řeky. Unášela svým rozbouřeným proudem klády, zahradní nábytek, boudy a různé harampádí.
Turisté to onoho nedělního odpoledne počínali zvolna vzdávat a vraceli se po mokrých silnicích zpátky do svých městských bytů, aby tam vyprali a marně se snažili usušit promoklé šatstvo. Těch několik, kteří si ještě vychutnávali krásu a majestátnost historického objektu, s sebou přivezlo i katastrofické zprávy o tom, co řeka v okolí svého toku už stihla napáchat. Kdo měl doma své blízké nebo aspoň domácí zvířátko, korzoval po hradbách s mobilem na uchu a zjišťoval situaci. Ani Týna nebyla výjimkou. Právě se snažila kontrolovat dědečka, sídlícího několik desítek kilometrů po proudu řeky. Ještě ráno tvrdil, že se chystá autem na návštěvu ke strýci mimo záplavovou oblast, což mu nadšeně schválila jako výtečný nápad. Teď se chtěla jen ujistit, že dědeček ke strýčkovi v pořádku dorazil. Nedorazil. Ani nevyjel, protože voda zaplavila jejich ulici dřív, než se stihl vypravit. Ulici už uzavřeli a nikoho tam nepouštěli. Drtila telefon na policii, hasiče. Všude jí řekli, že dědečka moc rádi evakuují, pokud s tím on sám bude souhlasit. Nesouhlasil s tím. Barák prý je jeho a on se z něj živý nehne. Marně ho přemlouvali hasiči, policisté, členové rodiny, kteří dokonce svolali krizový štáb, aby se poradili o tom, jak paličatého dědečka přesvědčit. Zkoušeli to všelijak. Marně. Padaly i takové kontroverzní návrhy, jako dědečka omráčit a naložit do člunu v bezvědomí. Dědeček seděl v prvním patře svého domku, kde prožil s babičkou a s dětmi několik desítek spokojených let a měl pocit strážce majáku. Vypnuli mu elektřinu, netekla mu voda. Tedy ta pitná z vodovodu. Ta v řece stoupala pomalu, ale setrvale. Jeho potomci zatím prožili bezesnou noc sledováním zpráv v televizi a na internetu. Volat se dědečkovi báli, aby se mu nevybil telefon, kdyby něco opravdu nutně potřeboval.
Druhý den ráno mu hasiči dovezli na člunu balenou vodu a nejnutnější potraviny. Znovu mu nabízeli, že jej naloží do člunu a odvezou. Opět marně. Voda přestala stoupat a to mu dodalo odvahy, která jej začala pomalu opouštět. Poslední dobou poněkud nudný pohled z okna se změnil. Na střeše sousedovic králíkárny se usadil párek labutí. Dědeček je krmil starým pečivem z otevřeného okna a mával z téhož okna na souseda přes ulici, který taky zůstal ve svém korábu jako jeho osamělý kapitán. Nejvíc dědečkovi chyběla televize. Byl na ni večer zvyklý, byla to jeho věrná společnice. Fotil tedy z okna, kam až stoupla vodní hladina.
Týna sháněla psychology, terapeuty, kteří by byli ochotni se nechat nalodit do člunu a pokusili se dědečka přemluvit. Musela něco dělat, aby se nezbláznila.
Nakonec voda opadla sama. Na dvorku po sobě zanechala nános bahna, zrovna jako v přízemí domku. Před domkem zaparkovali kontejner, kam bylo možné vyházet promočené věci. Dědečkovi příbuzní se do toho dali a přízemí bylo za půl dne vyklizené. Následující dva dny ženské všechno vydrhly, chlapi zapojili vysoušeče a výše sídlící soused natáhl k dědečkovi prodlužovačku, aby si děda mohl zapojit lednici, televizi a nabíječku. V ulici hlídkovali policisté, všude byly natažené pásky, které dávaly nezvaným na vědomí, že to tu není pro čumily. Za pásky pouštěli jenom toho, kdo chtěl pomáhat nebo něčím užitečným přispět. Sousedi si pomáhali navzájem, zapomněli na letité žabomyší spory. Ty s sebou vzala rozvodněná řeka. I nějaké ty peněžní a věcné dary se našly. O co dědeček přišel, to dostal nebo dostal možnost to znovu pořídit. Za pruhovanými páskami najednou začal fungovat jiný, lepší svět. Jakási rezervace hodných lidí. Lidí, kteří jsou na tom stejně a ze špíny a nánosu lepkavého bahna budují vstřícné a přátelské soužití. Co z toho plyne? Leckdy i věci zlé mohou mít v některých ohledech pozitivní dopad.

Autor: Martina Studzinská | úterý 1.11.2016 15:53 | karma článku: 12.62 | přečteno: 125x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 182 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 318 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 579

Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...